kwietnia 12, 2018

Wykrywamy skrobię w produktach spożywczych

Dzisiaj postanowiliśmy sprawdzić w jakich produktach spożywczych znajduje się skrobia. 

Do wykonania eksperymentu potrzebowaliśmy:
  • jodynę,
  • skrobię ziemniaczaną,
  • wodę,
  • różne produkty spożywcze (ziemniak, ogórek, jabłko, ciastka, chleb, makaron, jogurt, ser żółty i inne według uznania),
  • szklane naczynia (u nas doskonale sprawdzają się małe słoiczki),
  • pipeta.



Najpierw wymieszaliśmy skrobię z ciepłą wodą, do roztworu dodaliśmy kilka kropli jodyny i....ze zdziwieniem zauważyliśmy, że roztwór zmienia kolor na niebieski, prawie granatowy. Dzięki temu przedszkolaki dowiedziały się, że jodyna wykrywa obecność skrobi w produktach. 



Po tym doświadczeniu zadaniem "Misiów" było sprawdzenie, w których produktach spożywczych znajduje się skrobia. Każdy przedszkolak wybrał produkt, który chciał poddać eksperymentowi, po czym do wszystkich naczyń dzieci wkropiły odrobinę jodyny. Na reakcję nie trzeba było długo czekać... Dzieci zaobserwowały, że ziemniak, makaron i chleb zabarwiły się na granatowo, co oznacza, że w tych produktach jest skrobia. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Przedszkolne Nowinki , Blogger